Programul Tranziție Justă a fost aprobat de Comisia Europeană prin decizia nr. C(2022) 9125/02.12.2022. Acesta răspunde nevoilor de investiții definite la nivelul planurilor teritoriale pentru o tranziție justă (PTTJ), elaborate pentru județele Gorj, Hunedoara, Dolj, Galați, Prahova și Mureș, teritorii identificate în anexa D a Raportului de țară aferent anului 2020, pentru a fi sprijinite din Fondul pentru o Tranziție Justă, în perioada 2021 – 2027.
Planurile teritoriale pentru o tranziție justă (PTTJ) descriu impactul tranziției la neutralitatea climatică a teritoriilor vizate în contextul obiectivelor, politicilor și măsurilor prevăzute în Planul Național Integrat în domeniul Energiei și Schimbărilor Climatice (PNIESC) 2021 – 2030, prin care se asigură contribuția națională la atingerea țintelor Uniunii Europene (UE) privind energia și clima pentru 2030 și pentru neutralitatea climatică a economiei până în 2050.
OBIECTIV. PTJ are ca obiectiv, în corelare cu strategiile de dezvoltare ale teritoriilor pentru perioada 2021 – 2027, sprijinirea unei diversificări economice durabile din punct de vedere al mediului, în special a sectorului antreprenorial productiv mic și mijlociu, inclusiv a antreprenoriatului feminin, în vederea creșterii competitivității și capacității economiilor locale afectate de a genera locuri de muncă durabile, sigure și cu un nivel de salarizare atractiv.
AUTORITATE DE MANAGEMENT: Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene
ORGANISME INTERMEDIARE: Agențiile de Dezvoltare Regională Vest, Sud-Vest Oltenia, Centru, Sud Muntenia și Sud Est.
PRIORITĂȚI. PTJ 2021-2027 este structurat pe 7 priorități, dintre care 6 dedicate atenuării impactului socio-economic al tranziției la neutralitatea climatică în fiecare din cele șase județe si 1 prioritate de asistență tehnică.
ALOCARE. PTJ dispune de o alocare totală de 2,53 mld. euro (UE și BS) din care aproximativ 2,13 mld. euro fiind cofinanțarea din partea UE, iar diferența de 391 mil. euro reprezentând contribuția națională.
Din bugetul Programului, 58% este direcționat către dezvoltarea întreprinderilor și antreprenoriatului, 22% este destinat sprijinirii investițiilor în energie verde și mobilitate nepoluantă, 11% vizeaza sprijinirea tranziției forței de muncă, 5% ecologizarea și reconversia siturilor contaminate, in timp ce 4% se indreapta catre actiuni de asistenta tehnica.
ADR SV OLTENIA – ORGANISM INTERMEDIAR – ATRIBUȚII
Agenția pentru Dezvoltarea Regională Sud Vest Oltenia a devenit Organism Intermediar, semnând împreună cu Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, în calitate de Autoritate de Management, Acordul cadru de delegare a anumitor atribuții privind implementarea PTJ pentru următoarele priorități:
- Prioritatea 1 – Atenuarea impactului socio-economic al tranziției la neutralitatea climatică în județul Gorj , cu o alocare bugetară de 537,20 milioane euro.
- Prioritatea 3 – Atenuarea impactului socio-economic al tranziției la neutralitatea climatică în județul Dolj , cu o alocare bugetară de 412,03 milioane euro.
Atribuțiile delegate către Organismul Intermediar – ADR SV Oltenia se referă la:
֍ contribuție la activitatea de programare;
֍ evaluare, selecție și contractare proiecte;
֍ informare și help-desk pentru potențiali beneficiari și beneficiari în vederea sprijinirii acestora în clarificarea unor aspecte legate de pregătirea cererilor de finanțare sau implementarea proiectelor;
֍ verificarea achizițiilor și a cererilor de prefinanțare, rambursare și plată;
֍ monitorizarea proiectelor.
INFORMAȚII SUPLIMENTARE legate de Programul Tranziție Justă sunt disponibile pe pagina web a programului: https://mfe.gov.ro/ptj-21-27/